Workshop was een succes!

Gezond Ouder Worden

Vrijdag middag 22 mei heeft  Marieke van Kampen in samenwerking met Go! Fysiotherapie een workshop gegeven in het Pluspunt in Hilegom. Onderwerp was ‘Gezond ouder worden’. De workshop was een succes, veel deelnemers waren erg enthousiast over de nuttige informatie die zij opgedaan hebben deze middag. De middag was opgedeeld in een informatief deel en een actief gedeelte.

Op bepaalde plekken in de wereld worden mensen opvallend ouder dan de rest van de wereld, deze plekken worden de Blue Zone’s genoemd. Het menselijk lichaam is technisch in staat om het 100 jaar vol te houden. Hier in Nederland worden wij gemiddeld 81 jaar, ergens verliezen wij dus 19 jaar. Hoe komt het dat in de Blue Zone’s de mensen ouder worden als wij? Uit onderzoek is gebleken dat de mensen in de Blue Zone’s leven met de biologische klok, dat wil zeggen uit bed als de haan kraait en er weer in als de zon ondergaat. Ook blijkt dat de mensen in de Blue Zone’s veel bewegen, zij tuinieren en wandelen erg veel. De maaltijden van de mensen zijn allemaal vers, veel groente, fruit, noten en vis. Daarnaast is gebleken dat de mensen in de Blue Zone’s leven in kleine gemeenschappen waarin sociale contacten erg belangrijk zijn.
Dit lijken de vier speerpunten voor een lang en gezond leven.

Voeding blijkt een belangrijk onderdeel te zijn van een lang en gezond leven. Juiste voeding is ruim groente en fruit, matig vlees maar meer vis en onverzadigde vetten zoals noten en olijfolie. Minder gezond is; verzadigd vet (dierlijk, vis is hierop een uitzondering), zout en snelle suikers. Het is belangrijk om zo vers mogelijk te eten, voorverpakt voedsel (zoals sausjes, mixen en kant en klaar maaltijden) bevatten vaak te veel zout.

Bewegen is gezond! Als wij niet bewegen neemt de kans toe op; hart- en vaatziekten, osteoporose (botontkalking), diabetes, angst en depressie. Dit zijn allemaal aandoeningen waar wij liever niet mee te maken willen hebben. Het is belangrijk om genoeg te bewegen dit verbeterd; spierkracht, uithoudingsvermogen en balans. En hiermee neemt de kans op vallen bijvoorbeeld af. Uit onderzoek blijkt dat onze spiermassa snel achteruit gaat bij inactiviteit. Het blijkt dat een gezonde man van 65 jaar 15% spiermassa afname heeft bij 10 dagen liggen!

Op welke manieren kunnen we genoeg bewegen?
Het is van belang om 5 dagen in de week 30 minuten aan matig intensieve inspanning te doen. Matig intensieve inspanning is bijvoorbeeld wandelen/fietsen waarbij de hartslag omhoog gaat en de ademhaling versnelt. Daarnaast kunnen we wat vaker de trap pakken in plaats van de lift, niet met de auto op visite maar met de fiets en oefeningen doen. Het is duidelijk dat wij een goede conditie moeten hebben voor sneller herstel, daarnaast is de kans op ongemakken kleiner.

Binnenkort zullen wij de workshop ook in Lisse gaan organiseren. Houdt onze website of de plaatselijke krantjes in de gaten voor meer informatie.